براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت در سال ،۲۰۲۲ از هر ۲۲۲ بزرگسال یک فرد به اختلال اسکیزوفرنی مبتال است. اسکیزوفرنی یک اختلال روانی مزمن و حاد است که پنجمین بیماری از بیست بیماری ناتوان کننده دنیا به شمار می آید. این بیماری شامل علائم مثبت توهم، هذیان و اختالل در فکر، علائم منفی، بی علاقه بودن، دوری از اجتماع و فقر در تفکر و اختلال در شناخت است. علل محیطی و ژنتیکی، نقش پررنگی در بروز این بیماری دارند. در حالیکه هنوز علت دقیق و واضح این بیماری کامل مشخص نشده است، تمرکز بیشتر یافته ها بر نقش دوپامین، گلوتامات، گابا و گالیسین بوده است.
این بیماران با مشکلات زیادی دسته و پنجه نرم میکنند و وجود این بیماری هزینه های هنگفتی بر دوش جامعه و فشار زیادی بر خانواده های درگیر وارد میکند. طبق انتظار و بر اساس ریشه داشتن زیاد شکل گیری این بیماری در عوامل ژنتیکی و زیستی، اولین خط درمانی منتخب برای این بیماران دارو درمانی است که اگرچه اثراتش در کاهش و کنترل علائم کامل ثابت شده است، با این حال همچنان توفیق رفع کامل آن را به دست نیاورده و بیماران تقریبا تمام ادامه طول عمر خود را کمابیش با علائم و عودهای مکرر دست و پنجه نرم میکنند. تلاش محققان و متخصصان این حوزه در طی هفت دهه اخیر منجر به در دسترس قرار گرفتن چندین داروی ضدروان پریشی جدید و بهبودبخش در زمینه درمان این بیماری شد با این حال همه این درمان ها عمدتاً بر یک مکانیسم اثربخشی متکی هستند که مسدود و محاصره کردن گیرنده های دوپامینرژیک است و در از بین بردن بسیاری از علائم همچنان ناتوان بوده و عوارض جانبی چشمگیری را نشان باعث میشود.
برخالف نتایج قبلی در خصوص مکانیسم های زیربنایی اسکیزوفرنی، که در ابتدا تصور میشد محدود به ازدیاد دوپامین پیش سیناپسی در مناطق خاصی از مغز است، نتایج تحقیقات جدید مکانیسم های بسیار پیچیده تری را نشان میدهد و تغییرات ساختاری و مولکولی را در مناطق بسیار گسترده تر و در سراسر مدارهای مغز شامل میشود. در نتیجه این یافته های جدید، تلاش ها بر کشف داروهای جدیدی متمرکز شد که بسیار موثرتر و ایمن تر از از داروهای پیشین میتوانند در کاهش و بهبود عالئم اسکیزوفرنی عمل کنند که شامل گیرنده های ردیاب مرتبط با آمین TAARs گیرنده های موسکارینی و گیرندههای سروتونرژیک میشود.
بر اساس این ردیابی های جدید مشخص شده است که عملکرد داروهای پیشرو که متکی بر مکانیسم های تازه کشف شده است، در کاهش علائم مثبت، کنترل علائم منفی و به حداقل رساندن عوارض دارویی در بیماران مبتال به اسکیزوفنی چشم انداز بسیار امیدوار کننده تری نسبت به نسل داروهای پیشین این دسته از اختالالت روان پریشانه دارد و امید است در آینده بسیار نزدیک در دسترس عموم بیماران مبتال قرار گیرد و گام بزرگی در درمان اسکیزوفرنی باشد.
مطالعه نمائید : شما عزیزان میتوانید با مجموعه دکتر پورنامداری، بهترین مرکز آر تی ام اس rTMS در تهران تماس بگیرید و از کارشناسان این مجموعه مشاوره رایگان دریافت نمائید.
منابع
Correll CU, Abi-Dargham A, Howes O. Emerging treatments in schizophrenia. J Clin Psychiatry 2022;1(InfoPack 1):SU21024IP1. (https://doi.org/10.4088/JCP.SU21024IP1)
Hoghoughi, N . Shams Alizadeh, N. Maroufi, A. Rezaei, F. Esfandiari, G. 2023. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry Vol. 10/ No. 4/ 2023. Page: 119 -132 Moghadam, M. Saed, G. Sohrabi, F. Modaresi, S. Shams-Alizadeh, N. 2021. Scientific Journal of Kurdistan University of Medical Sciences. o.117/ Jan-Mar 2021/97-10