دانستی ها

تاثیر درمان اختلال دو قطبی با دستگاه آر تی ام اس

تاثیر درمان اختلال دو قطبی با دستگاه آر تی ام اس

یکی از بیماری های رایج روانی اختلال دوقطبی است، که سه نوع دارد. به طور کلی اختلال دوقطبی با تغییرات شدید خلق و خو مشخص میشود. افراد مبتلا به این اختلال دوره‌هایی از افسردگی و مانیا (حالت‌های شاد یا تحریک‌پذیر) را تجربه می‌کنند. در ادامه این مطلب به تاثیر درمان آر تی ام اس rTMS بر روی افراد دو قطبی میپردازیم.

انواع اختلال دوقطبی

  1. اختلال دوقطبی نوع I: شامل حداقل یک دوره مانیا و حتی ممکن است دوره‌های افسردگی هم داشته باشد.
  2. اختلال دوقطبی نوع II: شامل حداقل یک دوره افسردگی و یک دوره هیپومانیا (سبک‌تر از مانیا) است.
  3. اختلال دوقطبی غیر مشخص: شامل نشانه‌هایی از اختلال دوقطبی که به طور کامل به نوع‌های قبلی نمی‌خورد؛ است.

علائم اختلال دوقطبی

  • مانیا: شامل افزایش انرژی، خواب کم، اعتماد به نفس بالا، تفکرات سریع است.
  • افسردگی: شامل احساس غم، بی‌علاقگی به فعالیت‌ها، تغییرات در خواب و اشتها است.

علائم اختلال دوقطبی

پیشینه اختلال دوقطبی

از دهه ۱۹۸۰ با معرفی اختلال دوقطبی در DSM III ، این اختلال از افسردگی جدا شد؛ البته آن زمان بیشتر افراد معتقد بودند که دوقطبی جدا از افسردگی نیست و برای همین بحث و جدل زیادی در این باره بود.

درمان اختلال دوقطبی

در گذشته ای نه چندان دور، متخصصان برای درمان اختلال دوقطبی از لیتیوم، داروهای دیگر و روان درمانی استفاده میکردند؛ اما تاثیر آن ماندگار و آنچنان قوی نبود. پس متخصصین به سمت درمان های بروز و پیشرفته رفتند و از دستگاه rTMS برای درمان اختلال دوقطبی استفاده کردند. در ادامه در مورد نحوه اجرا و عملکرد این دستگاه و تاثیر آن روی افراد دوقطبی اشاره میشود.

درمان اختلال دوقطبی با ار تی ام اس

بررسی آر تی ام اس

رایانش مغناطیسی ترانس‌کرانیال (rTMS) یک روش درمانی غیرتهاجمی است که برای درمان اختلالات روحی مانند افسردگی استفاده می‌شود. در این روش، امواج مغناطیسی به نواحی خاصی از مغز ارسال می‌شود تا فعالیت عصبی را تحریک کند.

نحوه عملکرد rTMS به این صورت است:

  • تحریک مناطق خاص مغز: این روش به طور غیرتهاجمی و با استفاده از امواج مغناطیسی، نواحی خاصی از مغز را تحریک می‌کند، به ویژه ناحیه پیشانی که در تنظیم خلق و خو نقش دارد.
  • تعدیل انتقال‌دهنده‌های عصبی: با افزایش فعالیت در این نواحی، می‌تواند باعث افزایش سطح برخی انتقال‌دهنده‌های عصبی مانند سروتونین و دوپامین شود که به بهبود خلق و خو کمک می‌کند.
  • تغییر در الگوهای فعالیت مغز: rTMS می‌تواند الگوهای غیرطبیعی فعالیت مغز را تغییر دهد و به برقراری تعادل در عملکرد مغز کمک کند.
  • کاهش علائم افسردگی: تحقیقات نشان داده‌اند که rTMS می‌تواند به کاهش علائم افسردگی در افراد مبتلا به دوقطبی کمک کند، اما تأثیر آن معمولاً در هر فرد متفاوت است.

روش درمانی ار تی ام اس برای اختلال دو قطبی

بیشتر بخوانید : درمان اسکیزوفرنی

آیا rTMS برای افراد دوقطبی مناسب است؟

جواب این سوال بله است. به طور کلی میتوان از آن برای درمان اختلال دوقطبی استفاده کرد به خصوص در مراحل افسردگی این اختلال بسیار موثر واقع میشود. تاثیر rTMS به این صورت است که با تحریک نورون‌ها، می‌تواند به بهبود علائم افسردگی و افزایش ثبات خلقی کمک کند.

البته! در افراد مبتلا به اختلال دوقطبی، دوره‌های افسردگی و شیدایی متناوب وجود دارد. آر تی ام اس معمولاً در دوره‌های افسردگی این افراد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

با توجه به تحقیقات انجام شده rTMS می‌تواند به بهبود علائم افسردگی در بیماران دوقطبی کمک کند. و نتایج مثبت و محدودیت‌ها در مطالعات نیز اشاره شده و نیاز به تحقیقات بیشتر برای تأیید اثربخشی و ایمنی این روش تأکید شده است. همچنین، اثرات جانبی آن هم نسبتاً کم گزارش شده است.

rTMS به طور کامل اختلال دوقطبی را درمان نمی‌کند، اما میتواند به کاهش علائم آن کمک کند. اما فراموش نکنید که اختلال دوقطبی یک بیماری مزمن است که نیاز به مدیریت طولانی‌مدت دارد، و rTMS باید تحت نظر پزشک و با در نظر گرفتن نیازهای فردی انجام شود.

شما عزیزان میتوانید با مجموعه دکتر پورنامداری، بهترین مرکز آر تی ام اس rTMS در تهران تماس بگیرید و از کارشناسان این مجموعه مشاوره رایگان دریافت نمائید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *