اختلال کمبود توجه/بیش فعالی (ADHD) یک بیماری مزمن است که میلیون ها کودک را تحت تاثیر قرار می دهد و اغلب تا بزرگسالی ادامه می یابد. ADHD شامل ترکیبی از مشکلات مداوم، مانند مشکل در حفظ توجه، بیش فعالی و رفتار تکانشی است.
کودکان مبتلا به ADHD همچنین ممکن است با اعتماد به نفس پایین، روابط آشفته و عملکرد ضعیف در مدرسه دست و پنجه نرم کنند. علائم گاهی با افزایش سن کاهش می یابد. با این حال، برخی از افراد هرگز به طور کامل علائم ADHD خود را بیشتر نمی کنند. اما آنها می توانند استراتژی هایی را برای موفقیت یاد بگیرند.درمان معمولاً شامل داروها و مداخلات رفتاری است. تشخیص زودهنگام و درمان می تواند تفاوت زیادی در نتیجه ایجاد کند.
علائم ADHD
ویژگی های اولیه ADHD شامل بی توجهی و رفتار بیش فعالی- تکانشی است. علائم ADHD قبل از 12 سالگی شروع می شود و در برخی از کودکان از 3 سالگی قابل توجه است. علائم ADHD می تواند خفیف، متوسط یا شدید باشد و ممکن است تا بزرگسالی ادامه یابد.
تفاوت ADHD در زنان و مردان
ADHD در مردان بیشتر از زنان رخ می دهد و رفتارها می تواند در پسران و دختران متفاوت باشد. برای مثال، پسرها ممکن است بیش فعال تر باشند و دختران ممکن است به آرامی بی توجه باشند. عمدتاً بی توجه است. اکثر علائم تحت بی توجهی قرار می گیرند.
عمدتا بیش فعال / تکانشی. اکثر علائم بیش فعال و تکانشی هستند. ترکیب شده است. این ترکیبی از علائم بی توجهی و علائم بیش فعال / تکانشی است بی توجهی کودکی که الگوی بی توجهی نشان می دهد اغلب ممکن است:
الگوی بی توجهی ADHD در کودکان
- در انجام تکالیف مدرسه به دقت به جزئیات توجه نکند یا اشتباهات بی دقتی انجام دهد
- در تمرکز روی کارها یا بازی مشکل دارد
- به نظر می رسد که گوش نمی دهد، حتی زمانی که مستقیماً با او صحبت می شود
- در پیروی از دستورالعمل ها مشکل دارند و در تکمیل تکالیف مدرسه یا کارهای خانه شکست می خورند
- در سازماندهی کارها و فعالیت ها مشکل دارند
- از کارهایی که نیاز به تلاش ذهنی متمرکز دارند، مانند تکالیف، اجتناب کند یا دوست نداشته باشد
- اقلام مورد نیاز برای کارها یا فعالیت ها را گم کند، به عنوان مثال، اسباب بازی، تکالیف مدرسه، مداد
به راحتی حواسش پرت کنید - انجام برخی از فعالیت های روزانه مانند فراموشی انجام دادن کارهای روزمره را فراموش کند
” بهترین مرکز آر تی ام اس در تهران “
بیش فعالی و تکانشگری ADHD در کودکان
کودکی که الگویی از علائم بیش فعالی و تکانشی را نشان می دهد اغلب ممکن است:
- دست یا پاهای او بی قرارهست یا ضربه میزند، یا روی صندلی تکان میخورد
- در نشستن در کلاس درس یا در موقعیت های دیگر مشکل دارند
- در موقعیت هایی که مناسب نیست بدوند یا بالا بروند
- در بازی کردن یا انجام یک فعالیت بی سر و صدا مشکل دارند
- حرف سؤالکننده را قطع کند
- در انتظار نوبت خود مشکل دارند
- مکالمات، بازی ها یا فعالیت های دیگران را قطع یا مداخله کند .
اختلال ADHD در بزرگسالان
اختلال کمبود توجه/بیش فعالی بزرگسالان (ADHD) یک اختلال سلامت روان است که شامل ترکیبی از مشکلات پایدار مانند مشکل در توجه، بیش فعالی و رفتار تکانشی است. ADHD بزرگسالان می تواند منجر به روابط ناپایدار، عملکرد ضعیف در کار یا مدرسه، اعتماد به نفس پایین و سایر مشکلات شود.
اگرچه به آن ADHD بزرگسالان گفته می شود، علائم در اوایل کودکی شروع می شود و تا بزرگسالی ادامه می یابد. در برخی موارد، ADHD تا زمانی که فرد بالغ نشود، شناسایی یا تشخیص داده نمی شود. علائم ADHD بزرگسالان ممکن است به اندازه علائم ADHD در کودکان واضح نباشد. در بزرگسالان، بیش فعالی ممکن است کاهش یابد.
درمان ADHD بزرگسالان مشابه درمان ADHD دوران کودکی است. درمان ADHD بزرگسالان شامل داروها، روان درمانی و درمان هر گونه اختلال است که همراه با ADHD رخ می دهد.
علائم ADHD در بزرگسالان
برخی از افراد مبتلا به ADHD با افزایش سن علائم کمتری دارند، اما برخی از بزرگسالان همچنان علائم عمده ای دارند که در عملکرد روزانه اختلال ایجاد می کند. در بزرگسالان، ویژگی های اصلی ADHD ممکن است شامل مشکل در توجه، تکانشگری و بی قراری باشد. علائم می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد.
بسیاری از بزرگسالان مبتلا به ADHD از ابتلا به آن آگاه نیستند – آنها فقط می دانند که کارهای روزمره می تواند یک چالش باشد. بزرگسالان مبتلا به ADHD ممکن است تمرکز و اولویت بندی برایشان مشکل باشد، که منجر به از دست دادن ضرب الاجل ها و فراموشی جلسات یا برنامه های اجتماعی می شود. ناتوانی در کنترل تکانه ها می تواند از بی حوصلگی در صف انتظار یا رانندگی در ترافیک گرفته تا نوسانات خلقی و طغیان خشم متغیر باشد.
علائم ADHD بزرگسالان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تکانشگری
- بی نظمی و اولویت بندی مشکلات
- مهارت های مدیریت زمان ضعیف
- مشکلات تمرکز روی یک کار
- مشکل در انجام چند کار
- فعالیت بیش از حد یا بی قراری
- برنامه ریزی ضعیف
- تحمل ناامیدی کم
- نوسانات خلقی مکرر
- مشکلات پیگیری و تکمیل وظایف
- طبع گرم
- مشکل در مقابله با استرس
تشخیص ADHD در بزرگسالان
تشخیص ADHD در بزرگسالان می تواند دشوار باشد زیرا برخی از علائم ADHD مشابه علائم ناشی از سایر شرایط مانند اضطراب یا اختلالات خلقی است. و بسیاری از بزرگسالان مبتلا به ADHD حداقل یک بیماری روانی دیگر مانند افسردگی یا اضطراب نیز دارند.
علل ADHD در بزرگسالان
در حالی که علت دقیق ADHD مشخص نیست، تلاش های تحقیقاتی ادامه دارد. عواملی که ممکن است در ایجاد ADHD دخیل باشند عبارتند از:
- ژنتیک : ADHD می تواند در خانواده ها ایجاد شود، و مطالعات نشان می دهد که ژن ها ممکن است نقش داشته باشند.
- محیط زیست: برخی از عوامل محیطی نیز ممکن است خطر را افزایش دهند، مانند قرار گرفتن در معرض سرب در کودکی.
- مشکلات در حین توسعه: مشکلات سیستم عصبی مرکزی در لحظات کلیدی رشد ممکن است نقش داشته باشد.